Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler
Şefin Tarifleri

Translate

Bu Blogda Ara

27 Mart 2016 Pazar

Ev Yapımı Makarna

Ev Yapımı Makarna için;p1100403
Malzemeler;
500 gr un
4 yumurta
2 yumurta sarısı
Tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı;
Makarna hamuru için önce unu tezgaha alın ve ortasına çukur açın içine yumurta ve zeytinyağını ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Ardından hamuru 2 eşit bezeye bölün ve her bir bezeyi tezgahınızı sürekli unlayarak yufkadan çok az daha kalın ( hamurun arkasından eliniz görünecek incelikte açın). Hamuru açtıktan sonra ortada birleşecek şekilde iki tarafından rulo yapın ve ince ince dilimleyin. Son olarak bıçağınısın sırtını dilimlenmiş makarnaların ortasına getirip kaldırın. Makarnaların tel tel açılması gerekiyor.
Makarnaları pişirmek için; Büyük bir tencereye bir litreden fazla su koyun ve kaynamaya bırakın. Bol miktarda tuz ekleyin ve su kaynayınca makarnaları ekleyip yaklaşık 3-4 dakika haşlayın ve sudan alın.
d8913e70776d11e2af9822000a1f9331_7
Sizlerle ilk olarak bu ev yapımı taze makarna tarifini paylaşmak istedim. Bunun nedeni bazı insanların kafasındaki ‘yemek yapmak zordur’ klişesini kırmak. Büyüklerimizin evde yapıp kuruttuğu lezzetli erişteleri hepiniz yemişsinizdir. Ne kadar lezzetli olsalar da, İtalyan makarnaları her zaman insanı kendine daha çok çeker. İtalyan makarnalarının hem görseli daha iyidir hem de sosla birlikte kullanımı daha ergonomiktir.
Marketlerden aldığımız kurutulmuş paket makarnalar pratiktir ve çokça tercih edilir. Kaynayan bir suda haşlanmaları sadece 8-10 dakikanızı alır. Bu kadar pratik hazırlanabilen bir makarna varken neden kendim yapmalıyım diyeceksinizdir tabii. Kesinlikle sadece daha lezzetli olduğundan değil. Hatta bir çok ünlü şefin de söylediği gibi, taze makarna kuru makarnadan daha lezzetlidir diye bir şey yok. Bu iki tür makarna farklı tatlara sahip. Yani hangisinin hoşunuza gittiğini deneyerek bulmalısınız. Tercih sebebi olarak, makarnayı ne tür bir sosla yapacağınız da önemli. Evde kendi lazanya hamurunuzu hazırlamanız bile mümkün. Fabrika üretimi makarnaların dokusu pürüzsüz olmasına karşın elle yapılan makarnaların yüzeyi girintili çıkıntılıdır. Bu da el yapımı makarnaların sosu daha iyi tutmasını sağlar. Ev yapımı makarnanın bir diğer avantajı da hamuru hazırlarken içine istediğiniz ekstra malzemeyi ekleyebilmeniz. Mesela hamurun içine salça, çeşitli peynirler, farklı soslar koyarak aromalı makarnalar elde edebilirsiniz. Bana kalırsa taze makarnanın en büyük avantajı ise 1 dakikalık çok kısa haşlanma süresi. Bu demek oluyor ki, hamuru açma süresi ile pişirme süresinin toplamı marketten aldığımız kuru makarnayı hazırlama süremizle aşağı yukarı aynı.
Sonuç olarak şunu da söylemeliyim ki, taze makarnayı tercih etmemin en büyük nedeni tamamen sizin üretiminiz olması. Yemek yapmanın en zevkli yanı yemeğin her aşamasına ve her ham maddesine mümkün olduğunca müdahale edip kendinizden bir şey katabilmektir. O yüzden, her defasında taze makarna yapmasanız bile, özel günlerde ya da kuru makarnadan sıkıldığınız zamanlarda kesinlikle denemelisiniz. İş çıkışı eve geldiğiniz bir akşam, eğer vaktiniz varsa, kendinize bir duble rakı ya da şarap koyup mutfak tezgahında eğlenceli dakikalar geçirmeye başlamalısınız. Ben viski tercih ediyorum :)
TARİF
Taze makarna yapmanın temel formülü şudur:
1 porsiyon makarna = 100 gr. un + 1 yumurta
(1 su bardağı 125 gr. un alır.)
Her şey bu kadar basit. Ancak dediğim gibi bu temel formül ve istediğiniz gibi malzeme ekleyip çıkarabilirsiniz. Sonuçta elde edeceğiniz hamur esnek ve açılabilir olduğu sürece her türlü deneyi yapabilirsiniz. İsteğinize göre yumurta sarısını az ve ya hiç kullanmayabilirsiniz. Mesela 2 porsiyon makarna için 1 tam yumurtaya ek olarak diğer yumurtanın sadece beyazını kullanabilirsiniz. Ya da hamurunuza tulum peyniri ekleyip yoğurursanız değişik bir lezzet katacaktır.
Elde ettiğiniz hamuru bir süre kapalı bir kapta ya da streç film ile sararak bekletirseniz daha kolay açabilirsiniz. Hamuru açmak için merdane ya da mutfaktaki kavanoz gibi silindir şeklindeki araçları kullanabilirsiniz. Açtığınız hamurun şekli pek önemli değil.  Önemli olan hamuru gereken incelikte açabilmek. Bunu anlamanın çeşitli yöntemleri var:
1- Elinizi hamurun arkasında tutup diğer taraftan baktığınızda elinizin gölgesini görmeniz lazım.
2- Hamuru tezgahın kenarına yaklaştırıp üfleyin. Ağzınızdan çıkan hava hamurun altına girip onu havalandırmalı.
Bildiğiniz gibi şekillerine göre adlandırılan bir çok makarna çeşidi var. Burada yapacağımız ‘Tagliatelle’ sadece bıçak kullanarak elde edilebiliyor. Açtığımız hamurun yuvarlağa yakın bir şekil olduğunu düşünelim. Hamurun bir ucundan başlayarak, 2-3 parmak genişliğinde rulo gibi katlamaya başlıyoruz. Bu işlemi yaparken tezgaha ve her katın arasına un serperseniz hamurun yapışmasını önleyebilirsiniz.  Tüm hamuru katladıktan sonra aşağıdaki gibi kesmeye başlıyoruz. İşin taktiğini anladıktan sonra makarnanızın boyutlarına da  istediğiniz gibi müdahale edebilirsiniz.
caccio
Son olarak kestiğiniz parçaların üzerine de bir miktar un serpin. Şimdi kesilmiş parçaları elinize alıp havadan tezgahın üzerine geri bırakın. Bu işlemi tekrarladıkça makarnalar açılacaktır. Tezgaha düşen makarnaların hareket ettiğini ve yaşadığını görmek çok büyük bir haz. Geriye sadece bu lezzetli makarnayı kaynayan suda 1 dakika haşlamak kaldı.
Ancak makarna haşlamanın da püf noktaları var. Bunları kuru makarna haşlarken de kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederim.
1-Öncelikle daha lezzetli bir makarna istiyorsanız makarnayı haşladığınız su da lezzetli olmalı. Bunun için, isteğinize göre, makarnayı içine atacağınız suda önceden havuç, kereviz sapı, soğan gibi sebzeleri haşlayabilirsiniz. Daha baskın lezzetler istiyorsanız suya sebze yerine tavuk ya da et suyu ekleyebilirsiniz. Bunları yapmak istiyorsanız bol miktarda tuz ve makarnanın yapışmaması için az miktar yağ kullanmalısınız. Yeterli tuz miktarını da suyu tadarak bulabilirsiniz. Tuzu gerçekten hissetmelisiniz.
2-Suyun fokurdadığını görmeden makarnanızı kesinlikle tencereye atmayın.
3-Hiç bir zaman saatinize ya da makarna paketlerinin arkasında yazan pişirme sürelerine çok güvenmeyin. Makarnayı kesinlikle tatmanız gerek. Bu yüzden, makarna sevdiğiniz kıvama gelince tencereden süzgece alın.
boiling-tagliatelle-L
4-Makarnanın suyunun süzülüp üstüne su tutulması İtalyanlar için kesinlikle cinayettir. Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi biz bu makarnayı tatlandırmak için suyuna bir çok malzeme ekledik ve kesinlikle bu suyun lezzetini kaybetmek istemeyiz.
5-Soslu makarna yapmak için vok tava her zaman idealdir. Soslu yapmayacak olsanız bile vok tavanın içinde biraz zeytinyağı kızdırıp makarnayı tavanın içinde biraz çevirmeniz yeterli.
6-Eğer makarnayı soslu yapacaksanız, istediğiniz kıvamdan biraz daha az haşlamalısınız. Çünkü makarna yapacağımız sos içinde de bir miktar pişecek ve diri olmasını istiyoruz. Sosumuz ne olursa olsun gerçekten koyu olmalı. Makarnayı vok tavadaki sosun içine eklediğinizde çok koyu olduğunu düşünüyorsanız kıvamını açabilme şansınız var. Buradaki püf nokta da, sosun kıvamını açmak için makarnayı haşladığımız sudan eklemek. Bu sebeple makarnayı haşladığınız lezzetli sudan her zaman kenara ayırın.
Herkese afiyet olsun. Üşenmeyin, deneyin! Mutlu olacaksınız…

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı *Evinizle ilgili Pratik Bilgiler**

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yemek - Mutfak - Pratik Bilgiler Diyet & Diyet Yemekleri & Besinler Vejetaryen Mutfağı